Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Buchty (kluski na parze)

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
drożdże 30 gramów
cukier 1,5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
jajka 2 sztuk
mąka 500 gramów
mleko 1 szklanek
masło 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Wymieszać drożdże z łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami ciepłego mleka i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki wlać resztę ciepłego mleka, dodać wyrośnięty rozczyn i utarte jajka. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i pojawia się w nim pęcherzyki. Wtedy wlać stopione, cieple masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć go na oprószona maka stolnicę i rozwałkować na grubość 2 cm. Powycinać krążki, pozostawić je niech jeszcze trochę podrosną. wodę zagotować w szerokim rondlu, przykryć lnianą ściereczką, przywiązując ja mocno do brzegów rondla. Układać na niej porcje ciasta, przykryć je wypukłą przykrywką i gotować na parze ok. 5 minut. Podawać do pieczeni. Można też podawać na słodko, polane stopionym masłem oraz oprószone cukrem pudrem i cynamonem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER