Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Babka ziemniaczana ze słoniną i kaszą manną

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 15 sztuk
słonina 300 gramów
cebula 3 sztuk
kasza manna 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę słoninę wytopić i zrumienić skwarki. Na wytopionym tłuszczu usmażyć oczyszczone, posiekane cebule, dodać skwarki. Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Dodać do nich cebulę z tłuszczem oraz skwarkami oraz kaszę manna . Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przełożyć masę do natłuszczonej olejem blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie przyrumieni. Można podawać na ciepło i na zimno odsmażona na boczku lub smalcu.

Uwagi:

W wersji wegetariańskiej można słoninę zastąpić olejem z pestek winogron.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER