Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Żur śląski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna razowa 200 gramów
czosnek 2 ząbki
skórka z chleba 1 sztuk
cukier według uznania
boczek wędzony 350 gramów
czosnek 1 ząbki
majeranek według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Zakwas: do kamiennego garnka wsypać mąkę i zalać gotowaną, letnią wodą, wymieszać z roztartymi 2 ząbkami czosnku, doprawić sola oraz cukrem, dodać skórkę z jednej kromki chleba. Przykryć gaza i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni.
Wywar ugotować z wędzonki i 2 litrów wody. Wyjąć miękki boczek i pokroić na kawałki. Do wywaru dodać pół litra zakwasu, przyprawić czosnkiem roztartym z sola i majerankiem. Jeszcze chwilę gotować. Na talerze przełożyć kawałki boczku i polać żurkiem. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER