Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Grecka sałatka z oliwkami i serem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidory 2 sztuk
ogórek 1 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
ser feta 150 gramów
oliwki czarne 0,5 szklanek
oliwa 0,3 szklanek
czosnek 2 ząbki
ocet winny 3 łyżek stołowych
mieszanka ziół 1 łyżek deserowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte pomidory pokroić na ćwiartki, a ogórek w kostkę. Oczyszczoną paprykę pokroić w szerokie paski, a ser w grubą kostkę.
wymieszać oliwę z roztartym czosnkiem, octem, szczypta cukru, odrobina soli oraz pieprzu.
W salaterce ułożyć warzywa oraz oliwki i ser. Całość polać sosem i posypać ziołami.

Uwagi:

Mieszanka ziół: estragon, tymianek, bazylia.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: brylantyna

Data: 2014-09-27

To nie jest prawdziwa salatka grecka. W Grecji podaja ja bez "sosu". Na stole we wszystkich tawernach jest oliwa i ocet i klient sam doprawia do smaku. Ser feta jest w jednym kawalku na samym wierzchu salatki. Oliwki o ile sa dodane, nie zawsze tak jest, sa czarne male i z pestka;) to jest oryginalna salatka grecka. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER