Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Szczupak z pieczarkami i sosem śmietanowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filety ze szczupaka 4 sztuk
sok z cytryny według uznania
masło 25 gramów
mąka 25 gramów
mleko 150 mililitrów
wywar rybny 150 mililitrów
pieczarki (mały słoiczek) 1 sztuk
musztarda 2 łyżek stołowych
śmietana 125 mililitrów
boczek 50 gramów
olej 1 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
cukier 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyta, osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.
Sos: na rozpuszczonym maśle, mieszając, podsmażać mąkę, aż będzie jasnożółta. wlać mleko i wywar rybny. Mieszać energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Następnie gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać osączone pieczarki, musztardę oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz niewielka ilością soku z cytryny.
Pokrojony w kostkę boczek wytopić na rozgrzanym oleju. Dodać filety rybne i smażyć 4 minuty z obu stron. Ułożyć ryby na podgrzanym półmisku, skropić niewielka ilością sosu i posypać posiekana natka pietruszki. Resztę sosu podawać w sosjerce. Można podawać z gotowanymi ziemniakami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER