Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Kokosowy baranek

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cytryna 1 sztuk
jajka 2 sztuk
masło 75 gramów
mąka 100 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka ziemniaczana 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
cukier puder 100 gramów
wiórki kokosowe 50 gramów
posypka do ciast brązowa według uznania

Wykonanie:

Z wyszorowanej, sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym. Ucierając, kolejno dodawać jajka. Wymieszać przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną, solą oraz proszkiem i dodawać do masy na przemian z 3 łyżkami soku z cytryny. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką formy w kształcie baranka o pojemności 700 ml. Piec ok. 35 minut w 175 stopniach, ostudzić.
Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny. Posmarować lukrem jedną stronę baranka, pomijając głowę, i posypać ją wiórkami kokosowymi. Tak samo postąpić z drugą strona baranka. Pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER