Użytkowników online: 6
kulinaria
« Powrót  

Jajka z cielęciną i rakami w galarecie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
rosól 250 mililitrów
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
żelatyna 15 gramów
pomidory 50 gramów
jajka (ugotowane) 2 sztuk
cielęcina gotowana 80 gramów
groszek konserwowy 40 gramów
szyjki rakowe 50 gramów

Wykonanie:

Wymieszać rosół z koncentratem pomidorowym i białkiem. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Zagotować i zestawić z ognia. Dodać żelatynę namoczona w paru łyżkach zimnej, przegotowanej wody, rozpuścić ja w wywarze. Przez lniana ściereczkę przecedzić płyn.
Na spód jedno porcjowych foremek wlać część galarety i pozostawić do zastygnięcia. Na galarecie położyć plaster pomidora, połówkę jajka, żółtkiem do dołu, posypać pokrojonym w paski mięsem cielęcym lub drobiowym, groszkiem i szyjkami rakowymi. Zalać reszta galarety i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzać na moment w gorącej wodzie i odwracać na półmisek.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER