Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Biała kapusta z wędliną

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cytryna 1 sztuk
imbir (kawałek) 1 sztuk
natka pietruszki 0,5 pęczek
jogurt naturalny 150 gramów
mleko 100 mililitrów
sos chili słodko-kwaśny 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
dymka 2 sztuk
kapusta biała (młoda) 800 gramów
mortadela 150 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Z wyszorowanej, sparzonej, osuszonej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Oczyszczony kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego) bardzo drobno posiekać. Oczyszczona natkę pietruszki lub kolendrę posiekać.
Wymieszać jogurt z mlekiem, sosem chili. Skórka cytrynową oraz sokiem z cytryny, imbirem i natką. Doprawić do smaku cukrem oraz pieprzem. Oczyszczoną dymkę pokroić na ukośne, cienkie krążki i wymieszać z sosem sałatkowym.
Oczyszczona kapustę poszatkować i umyć. Posypać kapustę solą i lekko zagniatać, mieszać dłońmi ok. 3 minuty, aby trochę zmiękła.
W cienkie paseczki pokroić wędlinę i wymieszać z kapustą. Sałatkę skropić sosem i przemieszać. Doprawić sałatkę jeszcze raz do smaku. Przed podaniem udekorować natka pietruszki lub kolendry.

Uwagi:

Mortadelę można zastąpić szynką drobiową lub wędzonym kurczakiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER