Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Nalewka figowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
figi suszone 0,5 kilogramów
cukier 1 szklanek
woda mineralna niegazowana według uznania
spirytus 0,5 litrów

Wykonanie:

Pokrojone figi włożyć do rondla, zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki wody mineralnej. Mieszając, gotować, aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Przelać do słoja, odstawić na 6-7 dni w temperaturze pokojowej. Dodać tyle wody, aby moc nalewki była odpowiednia według uznania. Odstawić w temp. pokojowej na kolejne 7 dni, wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie odstawić nalewkę do sklarowania. Sklarowany płyn odlać do butelki, resztę przecedzić przez gazę do osobnej butelki do dalszego sklarowania.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER