Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Calzone

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
twaróg 20 dekagramów
mleko 6 łyżek stołowych
olej 8 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mąka pszenna 40 dekagramów
drożdże 1 kostek
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
pomidor 50 dekagramów
rozmaryn 1 łyżek deserowych
oliwka 10 sztuk
szynka 4 plastry
serce karczocha 4 sztuk
ser mozzarella 25 dekagramów
żółtko 1 sztuk
zioła prowansalskie według uznania

Wykonanie:

Twaróg utrzeć z mlekiem i 6 łyżkami oleju. Dodać sól, cukier, jajko, mąkę i pokruszone drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce oleju, dodać rozmaryn. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ pokroić. Dodać do cebuli. Dusić do chwili aż odparuje woda, doprawić. Szynkę pokroić w paseczki, oliwki w plasterki, mozzarellę w kostkę, karczochy na mniejsze kawałki. Wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym i łyżeczką ziół prowansalskich. Ciasto rozwałkować. Wykroić 6 placków o średnicy 16 cm. Nakładać na nie farsz i zlepiać brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z olejem. Piec 20 min w temp. 200oC.

Uwagi:

serca karczochów z puszki


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER