Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Baba drożdżowa z rodzynkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
cukier 8 łyżek stołowych
mleko 0,75 szklanek
mąka 250 gramów
żółtka 4 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 8 łyżek stołowych
rodzynki 0,5 szklanek
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru oraz kilkoma łyżkami letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe mleko i wrzącym zalać połowę przesianej mąki. Wymieszać i zaczekać, aż przestygnie. Do zaparzonej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i wlać do ciasta. Dodać szczyptę soli oraz roztopione masło i wyrobić ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Pod koniec wyrabiania, dodać wymoczone, osaczone rodzynki. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER