Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kurczak w galarecie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
piersi kurczaka 500 gramów
bulion drobiowy 1,5 litrów
włoszczyzna (Bez kapusty) 1 sztuk
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieprz 5 ziarna
papryka mielona ostra według uznania
sól według uznania
białka 2 sztuk
żelatyna 8 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
groszek konserwowy 1 puszka

Wykonanie:

Umyte mięso zalać bulionem i gotować razem z oczyszczoną włoszczyzną, cebulą, listkiem laurowym oraz ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania dodać szczyptę ostrej mielonej papryki. Można tez doprawić wywar jarzynką lub przyprawą do zup w płynie i solą. Przecedzić przez sito wyłożone gazą. Warzywa pokroić w plasterki, a mięso w kawałki. Schłodzony w lodówce wywar odtłuścić, potem mocno podgrzać, dodać lekko ubite białka i zagotować, mieszając. Jeszcze raz przecedzić i odmierzyć litr. Żelatynę namoczyć, spęczniałą rozpuścić w gorącym wywarze i odstawić, aż galareta zacznie gęstnieć. W miseczkach ułożyć mięso oraz warzywa, zalać częścią galarety i wstawić do lodówki, a gdy warstwa stężeje, ułożyć plasterki jajka ugotowanego na twardo oraz groszek. Wlać resztę galarety i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Zastygniętą galaretę wyjąć z miseczek na półmisek. Podawać z majonezem, sosem tatarskim, cytryną lub chrzanem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER