Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Kaczka pieczona z pomarańczą i sokiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 110 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
pomarańcze 2 sztuk
sok jabłkowy 0,5 litrów
czosnek 1 sztuk
majeranek 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umytą, osuszoną kaczkę natrzeć z wierzchu i wewnątrz solą oraz pieprzem, a od wewnątrz dodatkowo jeszcze majerankiem. Wyszorowane, sparzone pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Wyciśnięte pomarańcze pokroić na mniejsze cząstki i razem z przekrojona na pół główką czosnku nafaszerować nimi kaczkę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć kaczkę w brytfannie, polać sokiem jabłkowym oraz pomarańczowym. Piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Co kilkanaście minut polewać kaczkę sosem powstającym w czasie pieczenia. Po upieczeniu z sosu pieczeniowego zebrać tłuszcz. Podawać kaczkę z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, polaną sosem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER