Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Żurek na kiełbasie z ziemniakami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 2 sztuk
kiełbasa biała 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
pieprz 3 ziarna
zakwas 2 szklanek
majeranek 2 łyżek deserowych
śmietana 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w ćwiartki. Umyte grzyby namoczyć w pół szklanki wody. W kilku miejscach nakłuć kiełbasę, a boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę oraz czosnek i posolić. Włożyć kiełbasę oraz połowę boczku i gotować 35 minut na małym ogniu. Po 20 minutach gotowania dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Ugotowana w zupie kiełbasę pokroić w krążki, a grzyby w paski i włożyć z powrotem do zupy. Wlać zakwas, wsypać majeranek i zagotować. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Ugotowane na twardo, obrane jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Na suchej patelni wysmażyć pozostały boczek. Oczyszczone ugotowane ziemniaki doprawić solą i polać tłuszczem ze skwarkami z boczku, podawać osobno.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER