Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Pieczona szynka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
szynka wędzona surowa 2 kilogramów
cebula 2 sztuk
jałowiec 7 ziarna
ziele angielskie 7 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
pieprz 1 łyżek deserowych
sok jabłkowy 200 mililitrów
goździki 18 sztuk
sól według uznania

Wykonanie:

Umieścić szynkę w wysokim garnku i zalać wodą. Dodać oczyszczone, pokrojone w ćwiartki cebule, ziele angielskie, jałowiec, oraz listki laurowe i lekko posolić. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna delikatnie mrugać) nie krócej niż 2 godziny (czas zależy od wagi szynki). Gdy widelec wbity w mięso łatwo da się wyjąć, zgasić ogień, zostawić szynkę by powoli stygła w wywarze. Utrzeć miód lub cukier brązowy ze zmielonym pieprzem, dolewając powoli sok jabłkowy. Wierzch szynki ponacinać tak, by linie nacięć tworzyły gęsta kratkę. w miejsca krzyżowania się linii powciskać goździki. Posmarować szynkę przygotowaną mikstura, ułożyć w formie do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wywaru. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas przewracając.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER