Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pene z brokułami i kurczakiem

Opis:

Jest to wbrew pozorom bardzo łatwa i szybka potrawa :).
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
Makaron pene 1 sztuk
brokuły 1 sztuk
pierś z kurczaka 30 dekagramów
czosnek 5 ząbki
śmietana 250 mililitrów
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
musztarda 2 łyżek stołowych
ser feta 1 kostek
sól według uznania
pieprz według uznania
olej 6 łyżek stołowych

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę dodać do niej musztardę(najlepiej zastosować ostrą odmianę, ale jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw polecam krem z gorczycy), zgnieciony czosnek, zioła prowansalskie oraz olej, odstawiamy to do lodówki aby się zamarynowało(polecam zamarynować kurczaka dzień wcześniej będzie bardziej aromatyczny, ale jeśli tego nie zrobimy wystarczy w zupełności 15 minut). Stawiamy wodę na makaron kiedy się zagotuje dodajemy łyżkę soli i gotujemy makaron na al-dente. Do dużego garnka przekładamy naszego kurczaka i smażymy na wolnym ogniu, żeby się nie przypalił. kiedy już będzie miękki dolewamy odrobinę wody i dodajemy brokuły podzielone na różyczki(jeśli nie ma sezony na świeże brokuły można użyć tych mrożonych) przykrywamy i dusimy do momentu kiedy brokuły już będą miękkie mieszając od czasu do czasu. Następnie śmietanę mieszamy z solą i zalewamy kurczaka, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy całość przez ok. 5 minut. Ugotowany, zahartowany makaron wsypujemy do sosu, mieszamy i nasza potrawa jest gotowa do jedzenia.

Uwagi:

Brokuły można zastąpić szpinakiem który też idealnie pasuje do tego dania.

Autor: Aneta0707

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: milooo

Data: 2011-03-08

Właśnie jestem po jedzeniu i muszę przyznać, że to było po prostu pyszne!!! Jako facet wykonałem to dziś dla mojej kobiety i również była zachwycona. Podsumowując: pyszne, szybkie i niedrogie. Polecam wszystkim i dziękuję za przepis :)

Autor: Aneta0707

Data: 2011-02-15

Zapomniałam o serze. Ser dodajemy razem ze śmietaną żeby się tylko rozpuścił w naszej potrawie. Przepraszam za usterki :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER