Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Precelki sezamowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
drożdże 50 gramów
sól 1 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
sezam 3 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk

Wykonanie:

Pokruszone drożdże razem z cukrem rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody. Do przesianej mąki dodać sól, zrobić wgłębienie i wlać drożdże. gdy drożdże zwiększą objętość, dodać 1 i 1/3 szklanki letniej wody. Zagnieść zwarte ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formować wałeczki o długości 20 cm. Z każdego, skręcając, tworzyć precelki. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia. Precelki posmarować roztrzepanym żółtkiem i obficie posypać sezamem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER