Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Gjuwecz z mięsem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso 1 kilogramów
olej według uznania
sól według uznania
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
papryka według uznania
cebula 1 sztuk
marchew według uznania

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę i krótko podduszamy w oleju. Następnie solimy, zalewamy wodą i gotujemy (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusimy w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusimy pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucamy, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię... Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszone warzywa zalewamy bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodajemy same mięso. Zgodnie z własnymi preferencjami można dodać ząbki czosnku. Uzyskaną w ten sposób potrawę zapiekamy w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.

Uwagi:

Mięso: cielęcina, wieprzowina lub jagnięcina; można również dodać np. fasolka szparagowa, groszek, pomidory, bakłażany, cukinia, ziemniaki, kapusta, kalafior


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Duch

Data: 2007-07-30

Potrawę tą można (zamiast do piekarnika) zagęścić poprzez podgotowanie bez pokrywki (odparowując wodę). Podawać można albo w formie gulaszu (w miseczce posypane natką pietruszki) - jak w przepisie, albo jako sos do ryżu, kaszy lub makaronu (należy zagęścić trochę bardziej). Dobrze się komponuje z mizerią (ogórek i śmietanka). Smacznego.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER