Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Bułeczki z budyniem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
żółtka 3 sztuk
jajka 1 sztuk
drożdże 30 gramów
mleko 1 szklanek
cukier 100 gramów
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
cukier puder według uznania
lukier biały 1 sztuk
budyń śmietankowy 0,5 sztuk
budyń czekoladowy 0,5 sztuk
mleko 2 szklanek

Wykonanie:

Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i łyżka cukru i odstawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, sól oraz stopione masło i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Oba budynie oddzielnie ugotować na mleku, przestudzić. Rozwałkować ciasto i szklanka wyciąć krążki, każdy obciążyć w środku np. orzechem włoskim w łupinie, aby powstało spore wgłębienie. odstawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem pudrem. Ułożyć bułeczki na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach. Przestudzić i usunąć orzechy. Budyniem napełnić powstałe wgłębienia. Udekorować bułeczki fantazyjnie lukrem i odstawić, aby budyń stężał.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER