Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Babeczki z twarogiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser mielony 400 gramów
kasza kukurydziana 1 szklanek
mleko 0,5 litrów
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
owoce kandyzowane mieszane 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
laska wanilii 0,5 sztuk
listki melisy według uznania
masło 2,5 łyżek stołowych

Wykonanie:

Połową zimnego mleka rozprowadzić kaszę, a resztę mleka zagotować z przekrojoną laską wanilii. Wanilie wyjąć, a do mleka wlać kaszę. Mieszając, gotować 3 minuty, aż kasza zgęstnieje. Ostudzoną wymieszać z żółtkami utartymi z 2 łyżkami cukru. Z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i skórką cytrynową zmiksować twaróg. Wymieszać z namoczonymi w letniej wodzie owocami kandyzowanymi (wiśnie, ananasy, papaja). Połączyć ze sztywna piana ubitą z białek. Na dnie 6 foremek sufletowych ułożyć krążki pergaminu, boki posmarować masłem. Włożyć po 2-3 łyżki kaszy, a następnie ułożyć warstwę twarogu i przykryć resztę kaszy. Ustawić foremki w większym naczyniu z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Babeczki wyłożyć na talerzyki i udekorować melisą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER