« Powrót  

Tostowa zapiekanka ze śmietaną

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
chleb tostowy 300 gramów
papryka 4 sztuk
pomidory 3 sztuk
szynka 200 gramów
ser żółty 200 gramów
śmietana 150 mililitrów
jajka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
oliwki 5 sztuk
bazylia suszona według uznania
listki bazylii według uznania
czosnek 2 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Paprykę opiec w piekarniku, ostudzić, obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Przekrojonym ząbkiem czosnku natrzeć żaroodporne naczynie i wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę pieczywa tostowego. Przykryć plasterkami szynki oraz paskami papryki. Posypać suszoną bazylią, oprószyć solą oraz pieprzem i częścią startego żółtego sera. Przykryć kolejną warstwą pieczywa. powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinno być pieczywo tostowe. Wierzch zapiekanki polać śmietaną wymieszana z jajkami. przykryć pomidorami pokrojonymi w grube plastry, oprószyć pieprzem. zapiekać 30 minut w 195 stopniach. udekorować plasterkami oliwek i listkami bazylii.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: