Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Barszcz wigilijny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
grzyby suszone 4 sztuk
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
pieprz 5 ziarna
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki według uznania
zakwas buraczany według uznania
buraczki 1 kilogramów
woda 3 litrów
kminek 1 łyżek deserowych
kawałek korzenia chrzanu 1 sztuk
czosnek 1 sztuk
sól 3 łyżek deserowych
cukier 1 szczypta
kromka chleba razowego 1 sztuk

Wykonanie:

Zakwas: oczyszczone, pokrojone buraczki zalać letnią wodą, dodać przyprawy i chleb. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w kamionkowym naczyniu).
Barszcz: przygotować wywar z warzyw i namoczonych, suszonych grzybów. Doprawić i gotować 30 minut, przecedzić. Oczyszczone 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać i wycisnąć sok do wywaru. Na koniec dodać przecedzony zakwas. Doprawić sola ew. cukrem i sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko kwaśny. podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia, aby nie stracił kolor. Podawać z uszkami grzybowymi i drobno posiekaną natką pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER