Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Blok lodowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
maliny 200 gramów
jagody 200 gramów
porzeczki czarne 200 gramów
cukier puder 250 gramów
brzoskwinie konserwowe 2 puszka
cytryny 5 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
śmietana kremowa 450 mililitrów

Wykonanie:

Oczyszczone maliny i jagody gotować przez moment w osobnych rondelkach, dodając po 2 łyżki cukru pudru i trochę wody (owoce powinny zmięknąć). Przetrzeć je przez sito, przełożyć miąższ do torebek foliowych i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
Osączone brzoskwinie zmiksować, dodając 100 ml syropu i 2 łyżki cukru pudru. Miąższ włożyć do torebki foliowej i zamrozić. Sok z cytryn, sok oraz skórkę otarta z cytryny mieszać z reszta cukru, aż się rozpuści. Schłodzona śmietanę ubić dodając 3 łyżki lodowatej wody oraz syrop cytrynowy. Włożyć ubitą śmietanę do woreczka i zamrozić jak owoce. Podłużną, prostokątną blaszkę włożyć na krzyż papierem do pieczenia tak, by brzegi papieru wystawały poza rant. Wyjąć torebki z zamrażalnika, w każdej wyciąć róg i warstwami wycisnąć zawartość do formy. Wyrównać wierzch, mrozić przez całą noc. Z zamrażalnika wyjąc 20 minut przed podaniem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER