Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Najłatwiejsza lazania

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso mielone wołowe 450 gramów
sos pomidorowy 0,75 litrów
Serek kremowy 900 gramów
mozzarella 250 gramów
ser żółty ostry 120 gramów
jajka 2 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 0,25 łyżek deserowych
płatki lazani 12 sztuk
listki bazylii według uznania

Wykonanie:

Mięso rozgniatając łyżką, przesmażyć 5 minut. Dodać sos, mieszając, dusić 10 minut. Masę podzielić na 4 porcje. Ser kremowy wymieszać z połowa rozkruszonej mozzarelli, 3/4 startego żółtego sera, jajkami, posiekaną natką, solą oraz pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć jedna porcje masy mięsnej. Na nich rozłożyć w poprzek formy 3 płaty lazanii, zostawiając wokół trochę miejsca. posmarować je 1/3 masy serowej, którą przykryć 1/4 sosu. W ten sam sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy płatów, masy serowej i sosu. Na wierzchu ułożyć 3 ostatnie płaty lazanii, posmarować je pozostałym serem oraz reszta mozzarelli i żółtego sera. Odstawić na 30 minut, by płaty zmiękły. Przykryć folią aluminiową i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Posypać listkami bazylii.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER