Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Babka kartoflana

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 3 sztuk
słonina 300 gramów
kiełbasa cienka 2 sztuk
cebula 2 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć i wymieszać z jajkami. Pokrojona w kostkę słoninę wytopić na suchej patelni, na tłuszczu podsmażyć pokrojona kiełbasę oraz posiekane cebule. Przyrumieniona cebulę zdjąć z ognia, przestygnięta wymieszać z ciastem ziemniaczanym. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 45 minut w 150 stopniach. Babka jest gotowa, gdy jej wierzch się przyrumieni, a patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu. Podawać z kwaśnym mlekiem od razu po wyjęciu z piekarnika lub po odsmażeniu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER