Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Pierogi ruskie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 400 gramów
ser mielony 100 gramów
cebula 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka 400 gramów
jajka 1 sztuk

Wykonanie:

Farsz: oczyszczoną, posiekaną cebulę zrumienić na maśle i wymieszać z ugotowanymi, zmielonymi ziemniakami oraz twarogiem mielonym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: do przesianej maki dodać szczyptę soli, wbić jajko, stopniowo wlac niepełna szklanke letniej wody, cały czas mieszając skladniki. Zagniesc ciasto i odstawic na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki szklanką o średnicy 4-5 cm. Porcje farszu ułożyć na środku krążków. Nad farszem skladac krażki ciasta mocno zaciskając brzegi. Do osolonego wrzątku wkladać porcjami pirogi. Zamieszać i gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Gotować jeszcze 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: wasylek piaski

Data: 2011-10-16

co jak co ale pieroszki ruskie dają niesamąwitą rozkosz w podniebienie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER