Użytkowników online: 20
kulinaria
« Powrót  

Strapaczki gryczane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
jajka 2 sztuk
mąka gryczana 1 szklanek
słonina wędzona 100 gramów
ser owczy 120 gramów
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć. Dodać mąkę, jajka, oprószyć sola oraz pieprzem i wyrobić elastyczne ciasto. Na zwilżonej wodą desce rozsmarować ciasto. Wierzch dobrze wygładzić nożem. Zagotować dużą ilość osolonej wody. Na deseczce nożem odcinać podłużne kluseczki i wrzucać do wrzątku. Gotować kilka minut i wyjąć łyżka cedzakową.
W małą kosteczkę pokroić słoninę i ze smażyć na suchej patelni. Oprószyć solą. Chrupiącymi skwarkami posypać strapaczki oraz pokruszonym owczym serem lub bryndzą i udekorować gałązkami natki pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER