« Powrót  

Omlet ziemniaczany na słodko

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1,2 kilogramów
jajka 4 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 łyżek stołowych
mąka 2 szklanek
drożdże 30 gramów
mleko według uznania
rodzynki 100 gramów
olej według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach o odcisnąć sok. Wymieszać z żółtkami, cukrem, solą oraz mąką. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie dodać do masy ziemniaczanej. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia, aż masa powiększy objętość. Dodać pianę ubita z białek oraz rodzynki. Smażyć na oleju z obu stron na zloty kolor. Po zdjęciu z patelni, można posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: