Użytkowników online: 24
kulinaria
« Powrót  

Szpikowana cielęcina z sosem tuńczykowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
szynka cielęca 1 kilogramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 2 sztuk
seler 0,25 sztuk
pieprz ziarnisty według uznania
ziele angielskie według uznania
liść laurowy 1 sztuk
fileciki z sardeli 3 sztuk
rosół wolowy 1 litrów
wino białe wytrawne 150 mililitrów
tuńczyk w oliwie 1 puszka
fileciki z sardeli 3 sztuk
żółtka 1 sztuk
kapary 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
śmietana 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczony czosnek pokroić w słupki, a 3 fileciki sardeli w paski. Cielęcinę ponacinać, a w nacięcia powkładać czosnek i sardelę. Oczyszczone marchewki, pietruszki oraz seler pokroić, a cebulę posiekać.
Mięso zalac rosołem, dodac wino, warzywa, lisc laurowy, po kilka ziaren ziela oraz pieprzu i gotowac na malym ogniu 90 minut. Ostudzić w wywarze. Mieso wyjąć na półmisek i pokroić w plastry. Sos tuńczykowy: szklankę wywaru przecedzić i zmiksować z tuńczykiem z oliwą, żółtkiem, śmietaną, sokiem z cytryny oraz filecikami z sardeli. Dodać posiekane kapary, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso podawać na zimno z sosem tuńczykowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER