Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Garnek prowansalski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
udka kurczaka 800 gramów
ziemniaki 500 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
bulion drobiowy 1 szklanek
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 2 łodyga
marchewka 3 sztuk
oliwa 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 2,5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone, pokrojone w kostkę mięso skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, posypać ziołami, wymieszać oraz przykryć i odstawić na 30 minut.
Oczyszczoną cebule oraz czosnek posiekać. Oczyszczone marchewki pokroić w talarki, a ziemniaki w kostkę, seler w plasterki. Cebule oraz czosnek zrumienić w rondlu na oliwie. Dodać mięso, mieszając, smażyć 3 minuty. Wlać wino i gotować, aż polowa odparuje. Dodać ziemniaki, marchewkę oraz seler, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Zalać gorącym bulionem i dusić 30 minut na małym ogniu. Wymieszać z posiekana natką pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER