Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Zupa z fenkułu z papryką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
włoszczyzna 1 sztuk
fenkuł 1 sztuk
papryka żółta 0,5 sztuk
papryka czerwona 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
likier anyżowy 40 mililitrów
masło 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 100 mililitrów
śmietana kremowa 200 mililitrów
cukier według uznania
pieprz według uznania
sol według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę zalać 5 szklankami wody i gotować 30 minut. Wywar przecedzić.
Umyty fenkuł: nać posiekać, a bulwę pokroić w drobną kostkę. Z opieczonych papryk zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w małe kawałki. Posiekana cebule oraz koper skropić likierem, zrumienić na maśle, zalać winem i dusić bez przykrycia 7 minut, aż wino odparuje. Zawartość patelni przełożyć do wywaru warzywnego i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Zupę zmiksować, doprawić śmietaną, cukrem, sola oraz pieprzem. Na talerzach posypać paseczkami papryki oraz natką kopru.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER