Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pasztet w galarecie żurawinowej

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso mielone drobiowe 600 gramów
pierś kurczaka 2 sztuk
wątróbki drobiowe 400 gramów
cebula 2 sztuk
kajzerka 2 sztuk
śmietana 1 szklanek
masło 50 gramów
pistacje 200 gramów
cytryna 1 sztuk
jajka 3 sztuk
sos sojowy według uznania
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
żurawina 200 gramów
rosół drobiowy 2 szklanek
żelatyna 1,5 łyżek deserowych

Wykonanie:

Skropione sosem sojowym piersi kurczaka obsmażyć na łyżce masła. Suche kajzerki namoczyć w śmietanie. Oczyszczone wątróbki podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Ostudzone zmielić z odciśniętymi kajzerkami i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać żółtka oraz wyłuskane pistacje. Doprawić tymiankiem, sokiem, skórką z cytryny oraz sola i pieprzem. Wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Formę wyścielić pergaminem i wyłożyć połowę masy. Ułożyć piersi kurczaka i przykryć resztą masy. Piec 60 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić.
Przebrać żurawiny, gotować 10 minut i zmiksować. Rosół zagotować, rozpuścić w nim żelatynę i dodać do żurawin. Tężejącą galaretą posmarować wierzch i boki pasztetu, odstawić do stężenia.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER