Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Zupa z orzechów włoskich

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bulwa kopru wloskiego (fenkuł) 1 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
por 1 sztuk
kalafior 1 szklanek
bulion drobiowy 2 szklanek
mleko 0,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 0,5 szklanek
ser rokpol 0,25 szklanek
skórka z cytryny według uznania
szczypiorek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczony, pokrojony na ćwiartki fenkuł ułożyć na blasze do pieczenia i polać łyżką oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie zrumieni. Ostudzony pokroić w 1 cm grubości paski. Oczyszczoną, białą część pora, pokrojona w plasterki wrzucić na rozgrzaną w garnku łyżkę oleju i smażyć pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodać szklankę różyczek kalafiora oraz bulion i gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie zmiksować razem z opieczonym fenkułem. Wlać ponownie do garnka, dodać mleko wymieszane ze śmietaną oraz wino i grubo posiekane orzechy. Chwile gotować. Zupę podawać w ogrzanych miseczkach z pokruszonym serem wymieszanym z posiekaną skórką cytryny oraz posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER