Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pikantna kartoflanka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
łopatka wieprzowa 350 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
pieprz 3 ziarna
ziele angielskie 3 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
jabłka 2 sztuk
cebula 2 sztuk
ziemniaki 450 gramów
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
smalec 1 łyżek stołowych
tymianek 0,5 łyżek deserowych
chrzan 2 łyżek stołowych
cukier według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Do garnka włożyć umyte mięso, dodać oczyszczona włoszczyznę, pieprz, ziele oraz listek laurowy i zalać wszystko 7 szklankami zimnej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Winne, obrane jabłka pokroić w słupki i lekko skropić sokiem z cytryny. Oczyszczona cebule oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Ziemniaki włożyć do rondla i zalać gorącym, przecedzonym wywarem z mięsa oraz włoszczyzny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
Cebulę lekko zrumienić na smalcu, dodać jabłka, posypać tymiankiem i mieszając, chwilę smażyć. Ugotowane mięso pokroić w kostkę, wymieszać z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Dodać usmażone jabłka z cebulką, doprawić do smaku startym chrzanem, solą, pieprzem oraz odrobina cukru. Przed podaniem posypać posiekana natka pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER