Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Barszcz anyżkowy z pierożkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
barszcz czerwony 1 sztuk
morele suszone 60` gramów
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
gwiazdka anyzu 1 sztuk
pieprz według uznania
mąka 500 gramów
margaryna 1 sztuk
żółtka 3 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
mięso mielone 300 gramów
cebula 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte morele, anyżek oraz skórkę z cytryny zalać 4 szklankami wody i gotować 5 minut. wywar przecedzić, podgrzać i wymieszać z 1 barszczem w proszku, już nie gotować. Można dodać pokrojone morele oraz pieprz do smaku.
pierożki: margarynę posiekać z przesiana mąką, dodać 2 żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagnieść elastyczne ciasto i schłodzić.
Mięso oraz posiekaną cebulę przesmażyć na oleju, wymieszać z koncentratem i posiekana natka, sola oraz pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki. Nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić pierożki. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować ostatnim żółtkiem i piec 15 minut w 180 stopniach.
Barszcz podawać z pierożkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER