Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Kisiel z żurawin

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żurawiny mrożone 400 gramów
mąka ziemniaczana 4 łyżek stołowych
miód 7 łyżek stołowych
goździki mielone 1 szczypta
kora cynamonu 0,5 sztuk
skórka z pomarańczy według uznania
śmietana kremowa 0,5 szklanek
listki melisy według uznania
skórka z cytryny według uznania

Wykonanie:

Łyżeczkę lekko rozmrożonych żurawin odłożyć, a resztę zmiksować i przetrzeć przez sito. Skórki z przetartych żurawin zalać 4 szklankami wody, dodać kawałek skórki z pomarańczy, korę cynamonu oraz zmielone goździki. Gotować 10 minut i przecedzić. Przecier z żurawin wymieszać z miodem. Dodać do przecedzonego wywaru ze skórek i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać d o wywaru z żurawin, mieszając, gotować na małym ogniu, aż kisiel zgęstnieje. Rozlać do miseczek i odstawić do ostudzenia. Przed podaniem każdą porcję polać strużką gęstej śmietany, posypać odłożonymi żurawinami, skórką z cytryny oraz listkami melisy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER