Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Zupa migdałowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
migdały 100 gramów
olejek migdałowy 3 krople
mleko 1,2 litrów
ryż 4 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
płatki migdałowe 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Cynamon 1 szczypta
skórka z pomarańczy - ścięta 1 sztuk

Wykonanie:

Sparzone, obrane, wysuszone migdały zmielić lub drobno posiekać. Utrzeć mączkę migdałową z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Opłukany ryż zalać szklanką gorącego mleka i ugotować do miękkości. Utarta masę migdałową zalać pozostałym gorącym mlekiem. Doprawić szczyptą soli oraz cynamonu i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać umyte rodzynki i odstawić zupę na 30 minut, by napęczniała. Potem połączyć zupę z ugotowanym ryżem, wlać kilka kropli olejku migdałowego. Na suchej patelni uprażyć lekko płatki migdałowe. Uprażonymi płatkami posypać zupę oraz skorka z pomarańczy. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER