Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Zupa soczewicowa z papryką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
soczewica pomarańczowa 0,5 szklanek
papryka czerwona 1 sztuk
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
seler 0,5 sztuk
pietruszka 1 sztuk
oliwa 3 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
przyprawa do zupy według uznania
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
jogurt naturalny 4 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Opłukaną, osączona soczewicę zalać 5 szklankami zimnej wody i ustawić na małym ogniu. Umyta paprykę opiec w piekarniku, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Oczyszczona cebulę, marchewki, seler oraz pietruszkę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać do wrzącej zupy i gotować 10 minut. Wrzucić paprykę i posiekany czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić przyprawą do zup, pieprzem, sola oraz sokiem z cytryny. Już na talerzach można zupę zabielić jogurtem lub śmietaną. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER