Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Żurek na kiełbasie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 2 sztuk
miełbasa biała 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
zakwas na żur 2 szklanek
wegeta 1 łyżek deserowych
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
majeranek 2 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
śmietana 125 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną cebulę oraz czosnek pokroić, a umyte grzyby namoczyć w pół szklanki wody. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, a boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebule oraz czosnek i lekko posolić. Włożyć kiełbasę oraz połowę boczku i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania dodać zakwas oraz przyprawy. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i śmietaną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER