Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Barszcz bogaty

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
buraczki 500 gramów
grzyby suszone 3 sztuk
dziczyzna 500 gramów
laska cynamonu 0,5 sztuk
goździki 2 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
jałowiec 3 ziarna
pieprz 3 ziarna
skórka z cytryny (kawałek) 1 sztuk
cebula 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
kwas buraczany 3 szklanek
wiśnie 0,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Wyszorowane buraki upiec. Umyte grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić pod przykryciem. Umyte mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy , kawałek skórki z cytryny, cebule oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły, zalać to litrem przegotowanej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Po 50 minutach dodać oczyszczona włoszczyznę. Ugotowany rosół odcedzić do innego garnka, dodać obrane, starte na tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek i gotować 15 minut. Wlać kwas i przetarte przez sito wiśnie, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wrzucić pokrojone w paseczki grzyby i pokrojone mięso. Zaciągnąć barszcz śmietaną rozkłóconą z żółtkiem i podawać.

Uwagi:

Dziczyznę można zastąpić wołowiną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER