Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Klasyczna musaka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 110 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażany 2 kilogramów
cebula 2 sztuk
mięso wołowe mielone 1 kilogramów
czosnek 4 ząbki
pomidory 5 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
koncentrat pomidorowy 1 łyżek deserowych
oregano 1 łyżek deserowych
bazylia 1 łyżek deserowych
rozmaryn 1 łyżek deserowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
bułka tarta 6 łyżek stołowych
masło 5 łyżek stołowych
mąka 6 łyżek stołowych
mleko 3 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
jajka 3 sztuk
ser żółty 3 łyżek stołowych
oliwa 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Sparzone pomidory obrać ze skórki, oczyścić z nasion, pokroić i odsączyć. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Umyte, osuszone bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na sicie na 60 minut, a gdy puszczą sok opłukać je, lekko odcisnąć i osuszyć. Podsmażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor i osączyć na papierowym ręczniku. Trzymać w cieple.
Cebulę razem z czosnkiem zeszklić na łyżce oliwy, dodać mięso i przesmażyć. Dodać pomidory i dusić 5 minut. Wymieszać wino z koncentratem pomidorowym i wlać do mięsa. Gotować 30 minut na małym ogniu, aż sos odparuje. Wsypać 2 łyżki bułki tartej oraz posiekana natkę, doprawić ziołami, sola oraz pieprzem, wymieszać i wystudzić. Do masy dodać żółtko oraz 3 ubite białka i wymieszać.
W rondlu stopić masło, wsypać mąkę i podsmażyć, nie rumieniąc. Wlać zimne mleko. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut na małym ogniu, aż beszamel będzie miał konsystencję kremu. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Pozostałe żółtka roztrzepać z połową sera i wymieszać z sosem beszamelowym.
Żaroodporna formę natłuścić oliwą, posypać bułką tartą. Ułożyć warstwę bakłażanów i ponownie posypać bułka tartą, wyłożyć masę mięsno-pomidorową i jeszcze raz posypać bułka tartą, a na wierzchu położyć resztę bakłażanów. Musakę zalać beszamelem, posypać pozostałym startym serem i piec 50 minut w 185 stopniach na złoty kolor. Nieco przestudzić i pokroić na porcje.

Uwagi:

Mięso wołowe można zastąpić jagnięciną.
Musakę można też przygotować wegetariańską: zamiast mielonego mięsa przyrządzić masę z ugotowanej brązowej soczewicy i świeżych, lekko przesmażonych grzybów.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER