Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Pascha

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
twaróg 1 kilogramów
masło 120 gramów
sól według uznania
jajka 5 sztuk
śmietana 1 szklanek
rodzynki 0,75 szklanek
cukier 1 szklanek
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
migdały 0,75 szklanek
skórka cytrynowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
owoce kandyzowane według uznania

Wykonanie:

Ser przełożyć na gazę, zawiązać i na 60 minut pozostawić zawieszony nad garnkiem, aby odciekła serwatka.
Ze szczypta soli zmiksować masło, jajka, śmietanę i wymieszać z serem. Masę stale mieszając, podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania. Jak tylko na powierzchni zaczyna się pokazywać pęcherzyki, zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Do masy dodać wypłukane, osączone rodzynki razem z cukrem, skórka cytrynową, posiekanymi migdałami oraz posiekanymi kandyzowanymi skórkami. Dokładnie umyta doniczkę, wytrzeć i wyłożyć gazą. Napełnić masą serową, wyrównać i dobrze przycisnąć. Przykryć talerzem i obciążyć. Wstawić na 24 godziny do lodówki. przed podaniem doniczkę przewrócić na talerz i wyjąć paschę. Udekorować owocami kandyzowanymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER