Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Zupa rybna z karpia halaszle

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bulion rybny 1 litrów
wino białe wytrawne 125 mililitrów
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
pasta paprykowa 2 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 1 łyżek deserowych
makaron 100 gramów
dzwonka karpia 4 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać. Oczyszczony ziemniak pokroić i razem z cebula zeszklić na maśle. Dodać czosnek, pastę paprykową, paprykę w proszku, wymieszać i dusić 6 minut. Wlać wino oraz bulion i zagotować. Gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i ponownie zagotować.
W osolonym wrzątku ugotować makaron al dente, osaczyć i pokroić na kawałki.
Oczyszczonego dzwonka skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 minut, po czym włożyć do gorącej, ale nie gotującej się zupy i pozostawić na 6 minut. Dodać makaron, zagotować i doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną natką.

Uwagi:

Bulion rybny można zastąpić bulionem warzywnym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER