Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Buraczany kwas do picia

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
buraczki 500 gramów
cukier 1 szklanek
chleb razowy 150 gramów
drożdże 30 gramów
cytryna 1 sztuk

Wykonanie:

Pokroić chleb na nieduże kawałki i lekko podsmażyć w tosterze lub piekarniku. Oczyszczone buraczki drobno pokroić. Włożyć do słoja, dodać chleb, wlać 3l przegotowanej wody i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. ze sparzonej cytryny otrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
Sok buraczany przecedzić, dodać drożdże, cukier, skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Napój przelać przez gęstą gazę. Rozlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER