Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 110 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 20 gramów
mleko 1 szklanek
żółtka 2 sztuk
jajka 5 sztuk
cukier 0,5 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
kapusta kwaszona 1,5 kilogramów
grzyby suszone 100 gramów
cebula 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Rozetrzeć drożdże z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami maki. Wymieszać, przykryć i odstawić.
Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać żółtka, jajko, mleko, szczyptę soli oraz sklarowane masło. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Gdy podwoi objętość, wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.
Drobno poszatkowana kapustę zalać szklanka wody i gotować do miękkości. Umyte, namoczone w 2 szklankach wody grzyby ugotować, odcedzić. Wywar wlać do kapusty, a grzyby drobno posiekać. oczyszczona cebule drobno posiekać i zeszklić na oleju i razem z grzybami dodać do kapusty. dusić, aż płyn całkowicie odparuje, ostudzić.
Ugotować 3 jajka na twardo, obrać i dość grubo posiekać i wymieszać z farszem kapuścianym. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Farszem obłożyć połowę płata ciasta. Złożyć je na pół, a brzeg dokładnie zlepić. Kulebiak ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ew. wierzch udekorować ozdobami wyciętymi z resztek ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco samodzielnie lub do barszczu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER