Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kotlety Pożarskiego

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filety z piersi kurczaka 500 gramów
bułki czerstwe 2 sztuk
mleko 0,5 szklanek
masło 8 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
bułka tarta 5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Mięso bardzo drobno posiekać lub zmielić. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w mleku, nieodciśnięte bułki. Wymieszać z żółtkiem, 3 łyżkami masła, sola oraz pieprzem i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotleciki o grubości do 3-4 cm. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na maśle, na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej wody, przykryć i trzymać na małym ogniu przez kilka minut. Podawać z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym puree lub fasolka szparagową polana stopionym masłem.

Uwagi:

Do mięsa można też dodać grzyby lub natkę pietruszki. Zamiast pieprzem można przyprawić imbirem, a kotlety przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER