Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Bliny gryczane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 25
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna 1,5 szklanek
mąka gryczana 1 szklanek
mleko 2 szklanek
jajka 3 sztuk
cukier 2 łyżek deserowych
drożdże 40 gramów
masło 2 łyżek stołowych
słonina (kawałek) 1 sztuk
sól według uznania

Wykonanie:

Rozkruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka oraz polowa maki pszennej i starannie wyrobić. Przykryć ściereczka i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn dwukrotnie zwiększy swa objętość wlać stopione masło, dodać sól, cukier i żółtka. Wyrabiając stopniowo dodawać oba rodzaje maki i tyle ciepłego mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana. Gdy będzie gładkie i elastyczne rozprowadzić pozostałym mlekiem. Przykryć i ponownie odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z wyrośniętym ciastem. Patelnię smarować masłem lub kawałkiem słoniny, nalewać cienka warstwę ciasta i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. gotowe bliny trzymać w ciepłym piekarniku, aby nie wystygły. podawać z kawiorem, śmietaną lub wędzonym łososiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER