Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Tradycyjny czaj

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 10 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
listki herbaty suszonej 5 łyżek deserowych
woda źrudlana 1 litrów
cukier w kostkach według uznania
konfitura według uznania

Wykonanie:

Nalać do samowara ok. 1 litr wody (jeżeli nie ma wody źródlanej, to wodę z wodociągu należy zagotować, odstawić bez przykrycia do wystudzenia i ponownie zagotować).
Porcelanowy lub stalowy imbryczek napełnić wrzątkiem, chwile poczekać, aby się rozgrzał i wylać wodę. Wsypać suchą herbatę. Na chwile postawić imbryk na gorącym samowarze, zdjąć i zalać herbatę 150 ml wody. Ponownie postawić na samowarze i przykryć pokrywką. Po 5 minutach dolać do imbryka ok. 150 ml wrzątku. Esencję nalewać do szklanek z metalowym uchwytem lub porcelanowych filiżanek i dopełnić wrzątkiem. Do herbaty podaje się konfitury, cytrynę lub płynny miód. Cukier - zawsze w kostkach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER