Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Ratatouille II

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cukinia 4 sztuk
bakłażany 2 sztuk
papryka różnokolorowa 3 sztuk
pomidory 4 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwa 6 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek deserowych
rozmaryn 1 łyżek deserowych
cząber 1 łyżek deserowych
estragon 1 łyżek deserowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
gałązki tymianku według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Umyte bakłażany i małe cukinie pokroić w kostkę. Oczyszczoną cebulę pokroić w talarki, a czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucić bakłażany i podsmażyć. Dodać cukinie i podsmażyć. Wszystko przełożyć do innego naczynia, a na tym samym tłuszczu lekko zeszklić cebule i połowę czosnku. Dodać pomidory i odparować, aby sos zgęstniał. Na reszcie oliwy usmażyć paprykę i połączyć z podduszonymi bakłażanami i cukinią, dodać pomidory. Mieszając, dusić 20 minut tak, aby warzywa zachowały chrupkość i nie rozgotowały się. Suszone zioła rozetrzeć w dłoniach i dodać do potrawy pod koniec gotowania razem ze świeżym tymiankiem, natka pietruszki i pozostałym czosnkiem. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER