Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Paprykarz z kurczaka z galuszkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
udka kurczaka 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 1 łyżek stołowych
pomidory 2 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
mąka 10 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mleko 1 łyżek stołowych
smalec 1 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

Galuszki: do roztrzepanego jajka dodać mąkę, szczyptę soli, wlać mleko i utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować, aż wypłyną. Odcedzić i wymieszać ze smalcem.
Z udek zdjąć skórkę, mięso naciąć i posolić. Oczyszczoną cebulę posiekać, a oczyszczone papryki pokroić na małe kawałki. Na oleju poddusić papryki i cebule. Dodać udka i podsmażyć. Wsypać paprykę w proszku i pokrojone na kawałki maśle pomidory, oprószyć solą, wlać 1,5 szklanki wody. Przykryć i gotować 50 minut. Dodać śmietanę, przyprawić ostra papryką i wymieszać. Podawać z galuszkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER